FAQ
Veel gestelde vragen over CEA
Alle veel gestelde vragen over de commissie, haar taken en beleid vindt u hier terug. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Alle veel gestelde vragen over de commissie, haar taken en beleid vindt u hier terug. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
CEA staat voor Commissie Eindtermen Accountantsopleiding. Het is een zelfstandig bestuursorgaan dat per 1 oktober 2006 in het leven is geroepen.
CEA dient een specifiek publiek belang om bij te dragen aan (het opleiden van) kwalitatief goede accountants. CEA vindt haar grondslag in de artikelen 49 t/m 54 van de Wet op het accountantsberoep. De taken en bevoegdheden van CEA zijn dus wettelijk vastgesteld.
U kunt de missie, visie en strategie van CEA hier nalezen. Hoe CEA invulling geeft aan haar taken is vastgelegd in haar beleid. Deze kunt u nalezen op de archiefpagina of bij haar taken op de pagina 'Wat doet CEA?'
SluitenCEA dient een specifiek publiek belang. Voor de theoretische en praktijkopleiding tot accountant worden solide/deugdelijke eindtermen vastgesteld die relevant zijn voor beroep en maatschappij. Verder houdt CEA toezicht op accountantsopleidingen op basis van vertrouwen. Voor personen die in het buitenland hun accountantsopleiding hebben afgerond en in Nederland willen werken, beoordeelt CEA in eerste instantie de relevante kwalificaties. Als deze gelijkwaardig zijn aan een accountantsopleiding in Nederland kan CEA – na aanvullende examens over Nederlands recht en de gedrags- en beroepsregels – bij goede resultaten een verklaring van vakbekwaamheid afgeven.
De taken en bevoegdheden van CEA zijn wettelijk vastgesteld. Deze kunt u hier nalezen. Hoe CEA invulling geeft aan haar taken en bevoegdheden is vastgelegd in haar beleid dat terug te vinden is op de archiefpagina of bij haar taken op de pagina 'Wat doet CEA?'
SluitenU kunt in het bestuursreglement en het mandaatbesluit van CEA nalezen hoe de commissie is georganiseerd en hoe wij verantwoording afleggen.
De commissieleden komen met enige regelmaat in een besloten vergadering bij elkaar voor de uitvoering van haar taken en om ontwikkelingen in het beroep en het onderwijsveld te bespreken. Daarnaast overlegt CEA periodiek met alle belanghebbenden over haar toezichtactiviteiten of om ontwikkelingen te bespreken. Zie de agenda voor meer informatie.
CEA wordt ondersteund door een bureau. U kunt hier kennis maken met de medewerkers van het bureau.
SluitenHet bureau van CEA is geopend op maandag t/m donderdag van 9:00 tot 17:00 uur.
Commissie Eindtermen Accountantsopleiding
Mercuriusplein 3
2132 HA HOOFDDORP
Ons postadres:
Postbus 242
2130 AE HOOFDDORP
U kunt ons een e-mail bericht sturen via info@cea.nl en telefonisch bereiken via:
(088) 496 04 21
SluitenDe kernwaarden van CEA zijn helder, zorgvuldig, doortastend en verbindend .
CEA is helder over onze verwachtingen en over het gehanteerde toezichtkader. CEA beoordeelt opleidingen zorgvuldig en is doortastend in het contact met hen. Bij het uitvoeren van onze taken is zij verbindend naar alle belanghebbenden.
SluitenWat vervelend dat u iets niet terug kan vinden. Heeft u al op de archiefpagina gekeken?
Hier vindt u een overzicht van alle documentatie en publicaties met betrekking tot het beleid van CEA en haar activiteiten. Mocht de informatie die u zoekt hier niet tussen staan, stuurt u dan uw vraag naar CEA via het contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
SluitenWat vervelend dat u een klacht heeft. Meer informatie over de klachtenprocedure en het klachtenreglement van CEA vindt u hier.
U kunt contact met ons opnemen via (020) 301 04 21 of via ons e-mailadres info@cea.nl. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 17:00 uur.
SluitenCEA houdt toezicht op basis van gefundeerd vertrouwen. CEA maakt daarbij gebruik van de mogelijkheid om gedifferentieerd toezicht te houden. Dat is gebaseerd op bewezen verantwoordelijkheid en kwaliteit van de betreffende opleiding, naast een risicoanalyse en eventuele bevindingen uit het verleden. Het uitgangspunt hierbij is dat opleidingen de adequaatheid van de opzet en het bestaan van hun kwaliteitssysteem aantonen. Opleidingen moeten CEA actief van informatie voorzien over veranderingen, ontwikkelingen en risico's. Waar nodig treedt CEA op om de eindtermen te waarborgen.
Hoe CEA toezicht houdt, is vastgelegd in de beleidsregels, het toezichtkader en de beleidsrichtlijnen. Deze zijn opgesteld voor de theoretische opleiding en de praktijkopleiding. Documentatie hierover vindt u ook terug in de archiefpagina.
SluitenCEA houdt toezicht op de theoretische accountantsopleidingen die een aanwijzing van CEA hebben ontvangen. Een overzicht van alle aangewezen hbo- en wo-opleidingen tot accountant vindt u hier.
Verder toetst CEA of de eindtermen voor de praktijkopleiding worden gerealiseerd. De praktijkopleiding wordt verzorgd door de NBA.
SluitenCEA wijst een theoretische opleiding aan voor onbepaalde duur en houdt doorlopend toezicht op basis van gefundeerd vertrouwen.
CEA is bevoegd om een aanwijzing in te trekken, te wijzigen of tussentijds aanvullende voorwaarden te stellen. Hoe hier invulling aan wordt gegeven, is beschreven in de beleidsregels.
SluitenCEA houdt doorlopend toezicht op de theoretische en praktijkopleidingen tot Accountant-Administratieconsulent (AA) of tot Registeraccountant (RA). CEA rapporteert hierover aan het Ministerie van Financiën in haar jaarverslag. Verder brengt CEA een jaarbericht uit. U kunt het meest recente jaarverslag en jaarbericht hier nalezen. Mocht u jaarverslagen en jaarberichten van eerdere jaren willen inzien, kijk dan op de archiefpagina.
Sluiten