Hieronder gaan we meer in op onze plannen voor komend jaar. Volg onze LinkedIn pagina voor updates over onze projecten en activiteiten.
Voortgangsgesprekken Accountancy-MKB
Dit jaar voeren wij voortgangsgesprekken met de Accountancy-MKB opleidingen. Wij gaan daarnaast ook in gesprek over de toepassing van AI in onderwijs en toetsing, de implementatie van duurzaamheid voor (de adviesrol van) de mkb-accountant en de initiatieven om het programma voor de student studeerbaar en toekomstbestendig te maken.
Een aantal AA-opleidingen voeren innovaties en pilots uit om theorie en praktijk verder te integreren en brede en diverse instroom mogelijk te maken. Tijdens de voortgangsgesprekken gaan wij in op de meest recente ervaringen met de lopende pilots. Uiteraard horen wij ook graag de visie op de herziening van de eindtermen en wat de implementatie daarvan betekent voor de instellingen.
CSRD
De RA-opleidingen hebben duurzaamheid al een plek gegeven in hun opleidings- en toetsprogramma’s. Eind 2024 zijn zelfs de eerste trainees met een aantekening voor duurzaamheid afgestudeerd en RPO verwacht dat meer trainees dit jaar zullen volgen. Ook bij de AA-opleidingen krijgt duurzaamheid volop aandacht.
De Europese Commissie heeft een Omnibus-vereenvoudigingspakket gepubliceerd. De Tweede Kamer schort daarom de behandeling van de implementatiewet op totdat de gevolgen daarvan in kaart zijn gebracht. Dit betekent dat CEA de aangepaste eindtermen nog niet formeel kan publiceren.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
De eindtermen met betrekking tot duurzaamheid zijn conceptueel ingestoken en sluiten nog steeds aan bij de EU normen. Het Omnibus-pakket betekent vooralsnog dan ook geen verdere wijzigingen in de aangepaste eindtermen en urennorm voor de praktijkopleiding. Tijdens de voortgangsgesprekken met de Accountancy-MKB opleidingen blijft duurzaamheid daarom geagendeerd om zo een beeld te krijgen van hoe de AA-opleidingen zich hierop voorbereiden.
Innovaties en pilots
Met innovaties en pilots werken we – binnen de huidige eindtermen – samen aan de vormgeving van onderwijs en toetsing, de integratie van theorie en praktijk en de brede en diverse instroom. Zo zetten wij de beweging verder in naar een studeerbare en aantrekkelijke accountantsopleiding. De ervaringen en good practices hierin zijn van belang voor het herzien van de eindtermen en de implementatie daarvan. Ons bureau heeft regulier contact met de opleidingen en via de voortgangsgesprekken en de basisset van informatie volgt de commissie de voortgang hierin. Daarnaast wordt – in overleg met de opleidingen – extra informatie verzameld, bijvoorbeeld door het uitzetten van enquêtes onder de studenten.
Start pilot & innovatie | Brede en diverse instroom | Integratie theorie en praktijk | Innoveren in onderwijs en toetsing |
2023 |
Full Finance Hbo A&A Markus Verbeek Praehep Saxion NHL Stenden en Hanzehogeschool |
Vrije Universiteit (VU) | |
2024 | Vrije Universiteit (VU) |
Raad voor de Praktijkopleidingen Stagebureau BDO |
Raad voor de Praktijkopleidingen |
2025 | Nyenrode Business Universiteit (NBU) |
Universiteit Maastricht Nyenrode Business Universiteit (NBU) |
De pilots om bredere instroom mogelijk te maken zijn op verschillende momenten gestart. Het evalueren van de doorstroom van deze studenten neemt zijn tijd. Van de pilots die in 2023 zijn gestart zijn de eerste ervaringen gedeeld. Verder volgen wij het themagestuurd onderwijs bij de Vrije Universiteit waar nu een tweede lichting is gestart.
RPO heeft vorig jaar met stagebureaus vernieuwingen doorgevoerd om de praktijkopleiding voor trainees verder te optimaliseren. In 2025 buigt RPO zich over de vormgeving van het opleidings- en toetsprogramma voor de praktijkopleiding van de toekomst met het oog op de herziening van de eindtermen en de herijking van het beroepsprofiel. Tijdens onze reguliere overleggen met de RPO bespreken wij de resultaten en voortgang hierin.
Ook dit jaar blijven wij de opleidingen en stagebureaus uitdagen om na te denken over nieuwe vormen van onderwijs, begeleiding en toetsing. Op onze themapagina Innovaties & pilots is meer informatie en het aanvraagformulier te vinden. Wij gaan graag in gesprek om nieuwe initiatieven te helpen realiseren.
Herziening eindtermen
Met een openbare consultatie hebben wij een beeld gekregen hoe het onderwijs- en werkveld tegen bepaalde uitgangspunten en mogelijkheden voor het raamwerk aankijken. Momenteel bestuderen wij de reacties en buigen wij ons over het definitief raamwerk voor de herziene eindtermen. Wij zullen in de ordening en normering onder meer keuzes maken over de integratie van theorie en praktijk en het conceptueler maken van de eindtermen. Wij willen voor de zomer hierover duidelijkheid geven en al onze stakeholders en aangewezen opleidingen informeren.
Daarnaast bereiden wij de volgende fase voor waar we invulling gaan geven aan het raamwerk: het daadwerkelijk uitwerken naar eindtermen, waarbij we het herijkt NBA beroepsprofiel in acht nemen. Dit doen wij vanzelfsprekend niet alleen. Ook voor deze fase van het traject schakelen we onderwijskundige experts in en betrekken wij bevlogen AA- of RA-accountants uit de praktijk en vanuit diverse kennisgebieden.
Wij verwachten dat het schrijftraject eind 2025 in concept is afgerond waarna in 2026 de concepten vanuit verschillende perspectieven met het onderwijs- en werkveld worden gecheckt en getoetst. Op onze themapagina herziening eindtermen informeren wij binnenkort verder over het traject en de tijdslijnen.